Designed by Freepik
Ga terug

Onze expertise: Headless CMS

Waarom we bij Codeurs al 10 jaar lang werken met een headless CMS.

Flexibiliteit en Vrijheid: Een headless CMS biedt ons de flexibiliteit om de voorkant van een website of applicatie te bouwen met elke gewenste technologie. Hierdoor kunnen we de nieuwste frameworks en bibliotheken gebruiken zonder de beperkingen van traditionele CMS-systemen. Dit heeft ons altijd toegelaten om al heel vroeg nieuwe technologieën (zoals React te omarmen binnen onze werkwijze. We hebben daardoor een technische expertise kunnen opbouwen die een paar jaar voor loopt op ontwikkelaars met een meer traditionele scholing. We blijven de nieuwste technologietrends op de voet volgen.

Schaalbaarheid: Een headless CMS scheidt de content van de presentatie, waardoor het gemakkelijker is om de website te schalen. Dit betekent dat we onze de backend kunnen uitbreiden zonder dat dit invloed heeft op de frontend en vice versa. Dit maakt het veel gemakkelijker om aanpassingen en updates door te voeren op onze websites. Getuige daarvan het EnergyWatchers project, waar we op een agile manier de diverse simulatoren blijven optimaliseren.

Betere Prestaties: Door de scheiding van frontend en backend kunnen websites en applicaties sneller laden en reageren, wat leidt tot een betere gebruikerservaring. Dit is essentieel voor codeurs.be om concurrerend te blijven in de snelle digitale wereld. In het My2050 project laten we een stadje volledig tot leven komen binnen je webbrowser, dat was op technisch vlak zeker geen evidentie. Mede door een goede content-architectuur hadden we voldoende technische vrijheid om dit volledig op punt te krijgen.  

Omni-channel Publicatie: Met een headless CMS kunnen we content eenvoudig publiceren naar verschillende kanalen zoals mobiele apps, websites, en andere digitale platforms. Dit is handig voor het bereiken van een breder publiek zonder extra inspanning. Voor Intersoc gebruiken we een centraal CMS om zowel de content van hun website, native app alsook schermen op hun vakantiebestemmingen te beheren.

Zero Uptime Maintenance: Een belangrijk voordeel voor het gebruik van een headless CMS is de mogelijkheid voor zero uptime maintenance. Dit betekent dat updates en onderhoud kunnen worden uitgevoerd zonder downtime, waardoor de website of applicatie altijd beschikbaar blijft voor gebruikers. Zo kunnen we uitpakken met 100% uptime voor de imec websites, ondanks occasionele onbeschikbaarheid van hun Drupal backend.

Toekomstbestendigheid: Technologie verandert snel, en een headless CMS stelt ons in staat om gemakkelijk te migreren naar nieuwe technologieën en tools zonder ons hele systeem te hoeven herbouwen. Voor de Vlaamse Atletiekliga konden we een volledige migratie van een zeer klassieke php website naar een dynamisce Next.js realiseren, zonder dat we het CMS systeem moesten vervangen.  

Veiligheid: Door de decoupling van de backend en frontend wordt de aanvalsvector voor hackers verkleind. Dit maakt een headless CMS veiliger en minder vatbaar voor aanvallen die gericht zijn op traditionele CMS-systemen. In de 10 jaar dat we met Codeurs als aan webdevelopment doen hebben we gemerkt dat vooral de traditionele Wordpress of Drupal systemen een belangrijk security risico vormen, mits er te weinig zorg of budget beschikbaar is voor onderhoud.

Samenwerking en Workflow: Met een headless CMS kunnen verschillende teams (zoals content creators en ontwikkelaars) onafhankelijk werken. Content creators kunnen zich richten op het maken van content zonder zich zorgen te maken over de technische aspecten, terwijl ontwikkelaars zich kunnen concentreren op het bouwen van de best mogelijke gebruikerservaring.